In veel sectoren is een hogedrukreiniger onmisbaar. Hiermee kan je gemakkelijk en snel hardnekkig vuil verwijderen zonder een overdaad van reinigingsmiddelen en mankracht. Er zijn verschillende soorten hogedrukreinigers met andere toepassingsmogelijkheden. Weet je niet welk type het best past bij jouw situatie? Wij helpen je hieronder veder met een paar aandachtspunten.
#1 - Werkdruk
De werkdruk is de kracht waarmee het water de hogedruksproeier van de lans verlaat.
Deze wordt uitgedrukt in bar. De keuze van de juiste werkdruk voor uw reinigingstaak is van groot belang. Professionele hogedrukreinigers zijn er van 100 tot 500 bar. Hogedrukreinigers van 160 tot 250 Bar zijn het meest gangbaar. Hogere drukken worden meestal gebruikt voor specifieke toepassingen zoals rioolreiniging, afstrippen van materialen, industriële reinigingstaken,…
Niet enkel de werkdruk, maar ook de wateropbrengst spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke kracht, of reinigingsimpact, van een machine.
#2 - Wateropbrengst
De wateropbrengst is de hoeveelheid water die de pomp van een hogedrukreiniger verplaatst. Meestal wordt dit uitgedrukt in L/uur. Kleine toestellen, zoals men thuis gebruikt, hebben meestal een maximale wateropbrengst van 600L/uur. Dit is min of meer in lijn met de gemiddelde hoeveelheid water die uit een huishoudelijke waterkraan komt.
Professionele toestellen hebben vaak een grotere wateropbrengst. Volumes van 800L/uur tot 1200L/uur zijn het meest courant. Het is de combinatie van de werkdruk én het volume water die bepalen hoe krachtig een machine is.
Toestellen met een lagere druk en grote wateropbrengst wordt bv. vaak gebruikt in de agrarische sector, waar grote hoeveelheden vuil moeten weggespoeld worden. Voor het wassen van voertuigen is een iets lagere druk ook aangeraden, in combinatie met meer debiet. In de bouwsector daartegenover wordt vaak gekozen voor een hogere druk, in combinatie met een iets lager debiet. Denk bv. aan het wegspuiten van aangekoekt cement. Daar is meer druk voor nodig. Wegspoelen is dan soms minder van toepassing.
#3 - Reinigingsmiddel
Er is een heel gamma aan reinigingsmiddelen beschikbaar op de markt. Deze kunnen door de meeste professionele machines gebruikt worden d.m.v. de ingebouwde injector en dosering. Wij raden aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van een speciale schuimlans of schuimsprayer indien je zeep wilt gaan gebruiken. Die speciale lansen zorgen ervoor dat de zeep veel beter gaat schuimen, waardoor ze beter op het te bewerken oppervlak blijft kleven. Hierdoor krijgt het product kans om in te werken. Daarna is naspoelen de boodschap.
Sommige producten zijn echter niet geschikt om te verbruiken met het ingebouwde injectorsysteem van de machines. Hiervoor bestaan externe sproei- of vernevelapparaten. Vaak gaat het dan om zuren of producten op solventbasis. Deze producten zijn vaak ontwikkeld voor specifieke reinigingsproblemen.
#4 - nozzles en opzetstukken
Het gamma mogelijke opzetstukken en speciale nozzles is quasi oneindig. Wil je een extra accessoire voor jouw professionele machine, dan is het heel belangrijk dat dit geschikt is voor de specificaties van jouw toestel. Hou er ook rekening mee dat zowel de originele als achteraf aangekochte accessoires na verloop gaan slijten. Het is belangrijk regelmatig te controleren of ze al dan niet nog bruikbaar zijn.
#5 - Hogedrukslang
Niet iedere hogedrukslang is dezelfde. Naast de “standaard” hogedrukslangen bestaan er nog ontelbare varianten die ontwikkeld werden voor specifieke toepassingen. De manier waarop de inwendige staaldraad geweven is, het materiaal van de buitenmantel, de inwendige beschermlaag en afwerking van de slang, geven deze zeer uiteenlopende eigenschappen. Chemische weerstand, bescherming tegen puncties, drukbestendigheid en gladheid van de mantel zijn vereisten die per sector heel verschillend kunnen zijn.
#6 - Vast of mobiel
De meest verkochte toestellen zijn mobiel. De beschikbaarheid, gemak van ingebruikname en flexibiliteit zijn hun belangrijkste voordelen.
Toch zijn er vaak doorslaggevende elementen die een stationair opgesteld toestel interessanter maken. Het toestel kan dan zodanig geïnstalleerd worden dat deze niet onder invloed is van de uit te voeren reinigingstaken. Vaste toestellen kunnen ook meer op maat opgebouwd worden, met een bredere keuze in pompen, werkdruk, en bediening op afstand.
Wanneer men op meerdere plaatsen tegelijk wilt reinigen met hogedruk, is een stationair toestel vaak de enige oplossing.
Vaste installaties bieden een oplossing voor wisselend waterverbruik, veelvuldig gebruik van reinigingsmiddelen, bediening op afstand, alternatieve verwarming van het water,…
De lengte van de hogedrukleiding en aantal aftakpunten is meestal geen beperking.
Commentaires